• Üretim ve satış sonrası planlama süreçlerinde;
o Mevcut stok ve gerekli stok analizlerinin manuel-insana dayalı yapılması,
o Sipariş verilecek parçalara ilişkin satınalma sürecinin manuel-insana dayalı yürütülmesi,
Gerekli parçaların gereken zamanda teminini güçleştirmektedir.
Bu kapsamda gerek üretim gerek satış sonrası hizmetlerde aksayan süreçlerden dolayı müşteri memnuniyetsizliği oluşmaktadır.
• Tüm dünyada yaşanan tedarik sorunu nedeniyle tedarik sürelerinde, tedarikçi ile anlaşılan vadeler ile fiili- gerçekleşen vadeler arasında farklar oluşmakta, bu durum hem üretim hem de yedek parça süreçlerimizi olumsuz etkilemektedir.
• Nakliye süreçlerine ait; aşama, belge, araç bilgisi ve tahmini varış gibi takip sürecindeki kritik bilgilerin e-posta yoluyla manuel olarak hazırlanan listelerle takip edilmesi paydaşlarca (tedarikçi, nakliye firması, lojistik ekibi, gümrük firması, dış ticaret ekibi) lojistik sürecinin uçtan uca izlenebilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
• Varış yapan sevkiyatlara ait ithalat sürecinin aşamaları tek bir rapor üzerinden takip edilememekte ve sorumlu lojistik departmanının bilgi almasını zorlaştırmaktadır.
Tüm bu süreçlerle ilgili iş gücü kaybı, operasyonel verimsizlik, bilgiye erişimde zaman kaybı ve hatalı bilgi aktarımı gibi olumsuzluklar yaşanmaktadır.
Bu sebeple proje kapsamında Tedarik Zinciri Yönetimi’nin uçtan uca tek bir platformda takip edilebilirliği hedeflenmektedir.